הלכות בורר (ב)
איסור בורר קיים רק כאשר שני המינים מעורבים ביניהם, אבל כשהם מונחים אחד לצד השני, אין איסור לברורם.
לדוגמא, כאשר ישנם לפניו צימוקים ובוטנים מעורבים, והוא רוצה לאכול לאלתר את הצימוקים, מותר לקחת את הצימוקים מתוך התערובת, ואסור לו להוציא את הבוטנים ולהותיר את הצימוקים לבדם.
אבל כשהם מונחים אחד לצד השני, מותר להוציא את כל הבוטנים כדי להגיש את הצימוקים, שהואיל ואינם מעורבים אין בכך איסור בורר.
חתיכות דגים ממינים שונים שמעורבות איש ברעהו, גם בכך חל איסור בורר, ומותר ליטול את החתיכות שהוא רוצה לאכול לאלתר, ואסור להוציא את החתיכות שאינו רוצה לאכול.
ואפילו שהחתיכות גדולות, אם הן מעורבות אלה באלה, וזה כרוך בטירחה לחפש את החתיכות שהוא רוצה, יש בהן דין בורר.
אבל אם כל החתיכות שהוא רוצה לאכול נמצאות למטה, מותר להסיר את העליונות כדי ליטול את התחתונות, שהואיל והן מסודרות, מין אחד למעלה ומין אחד למטה, אין בהפרדתם איסור בורר.
מי שהיו לו משמשים ואפרסקים מעורבים, אם הם פירות מועטים, כיוון שהם גדולים, אין הם נחשבים מעורבים, ובכל אופן מותר להפרידם זה מזה. אבל אם הם מרובים, הם נחשבים מעורבים, וחלים עליהם דיני בורר, שאסור להפרידם זה מזה כדרך מלאכה, ומותר ליטול את הפירות שהוא מעוניין לאכול לאלתר, שכך היא דרך אכילה.
האוכל מרק ובתוכו חתיכות קטנות של עוף או ירקות, כיוון שהן קטנות וכשרוצה להוציאן צריך לחפש ולטרוח אחריהן, יש בכך איסור בורר.
כלומר, כדי לאוכלן לאלתר מותר להוציאן מהמרק, אבל אסור להוציאן מהמרק כדי לאכול את המרק, וכן אסור להוציאן כדי לאוכלן לאחר זמן.
אבל כשחתיכות הבשר שבתוך המרק גדולות, כיוון שאין צורך לחפש אחריהן, אין הן נחשבות כמעורבות במרק, ואין עליהן איסורי בורר. לכן מותר להוציאן מהמרק כדי לאכול את המרק. וכן מותר להוציאן כדי לאוכל אותן לאחר זמן.