מתשעה באב לעיירת הנופש..
המעשה והלקח
גבריאל התבונן בסיפוק בפועלים שמבצעים את הגימורים האחרונים במשרדו החדש, לפני שנים ספורות לא האמין שכל כך מהר יצליח להעפיל לעמדה כה גבוהה בעולם הפרסום.
הכסף הרב שמתגלגל בעולם הפרסום קורץ לכל החברות. כשגבריאל התחיל לפני חמש שנים, הוא לא העלה בקצה דעתו שמשמים ישפיעו עליו הצלחה כה מסחררת.
גבריאל דאג לכך שדבר הקמת המשרד החדש יתפרסם בכל העיתונים, ובקהילת אנשי העסקים כבר ידעו לספר על ההצלחה המסחררת ששמה: “גבריאל”.
דא עקא, שלמרות הפרסום הרב, וההצלחות המסחררות, לאמיתו של דבר עדין היה גבריאל רחוק מההגדרה של ‘עשיר’. אך מכיון שבקרב אנשי העסקים הפרט השולי הזה לא היה ידוע, החל גבריאל לקבל הצעות שונות לעסקאות נדל”ן רחבות היקף.
באחד הימים הזדמנה לפתחו הצעה מפתה במיוחד, במדינת אינדונזיה הענקית התחילה מהפכה, וכל המבינים צפו לה עתיד מזהיר. לגבריאל הוצעה שותפות בבניית פרוייקט ענק למגדלי משרדים בבירת המדינה.
אך מצד שני היתה לו בעיה קטנטנה… לגבריאל לא היה כסף בשביל ההון העצמי הנדרש, בשביל העסקה.
היועץ העסקי שליווה אותו היה נח, גבריאל ישב לפניו עם מאזני החשבונות שלו, מנסה לאתר עצה מאיפה לדלות סכום אדיר שכזה בזמן קצר.
נח חכך בדעתו, ולאחר מכן זרק כלאחר יד, “תראה גבריאל, אם היתה לך גישה לתקציבים הגדולים באמת, כמו תקציב פרסום של משרד ממשלתי, למשל משרד התחבורה, התקציבים שלהם מסתכמים במליונים, אני מניח שהבנק היה מאשר לך הרבה יותר, אבל אני מבין שאין לך שום קשרים מיוחדים במקומות כאלו…”.
עיניו של גבריאל נפערו, “מה אתה מדבר, שר התחבורה שכן שלי, הוא מתגורר במגדל המגורים שליד ביתי, אולי…”.
אבל למחרת ישב גבריאל במשרדו הצר של נח בפנים נפולות, “כנראה שאין לי סיכוי, עליתי אליו אתמול, השר בקושי התייחס אליי, התחלתי לדבר איתו לגבי תקציב הפרסום של המשרד שבראשותו, אבל הוא פטר אותי בזלזול…”.
נח כיווץ את מצחו, ובהיסוס מה פנה לגבריאל, “סבורני שאם תוכל לפגוש את השר מחוץ לביתו ומשרדו הרשמי יהיה יותר קל, כשהשר גולה ממקומו, קל יותר להתיידד איתו…”.
גבריאל קם בזעם, אין שום סיכוי לפגוש את השר ברחוב ולהתחיל לפטפט איתו, זה פשוט לא מציאותי. הערב ירד וגבריאל ישב בפינת האוכל בביתו בוהה בצלחת בחוסר תאבון. כאילו להכעיס החילה אשתו להתלונן, “פגשתי במכולת השכונתית את רבקה, השכנה שלנו, והיא מתכננת את הנופש השנה בקפריסין, התביישתי לספר לה שאנחנו כנראה נשאר בבית…”.
“נו, באמת”, התכעס גבריאל, “את לא מבינה שאין לנו אפשרות לממן טיולים שכאלו”.
רעייתו המשיכה לקרצף את השיש, תוך כדי שהיא פולטת בכאב, “לרבקה לא חסר כסף, בעלה הוא שר התחבורה…”.
גבריאל הקשיב בתשומת לב, כשלפתע הוא מקפץ ממקומו, “מה את מדברת, בעלה הוא שר התחבורה… אם כך, גם אנחנו נוסעים לקפריסין, אנחנו מוכרחים לנסוע…”.
*
גבריאל התפרקד על כסא הנוח במרפסת המלון, ולמזלו הוא רואה את כבוד השר המהולל לבוש בבגדים קלילים, גורר כסא מזדמן ומתיישב לידו. השיחה ביניהם קלחה בנעימות, מפטפטים על הא ועל דא. השר התעניין על אתרי הבילוי באזור, וגבריאל שהתכונן כראוי לנופש סיפר לשר שמחר הוא יוצא לטיול…
למחרת הם ישבו יחד ברכבת, והשר מתעניין באגביות על מקום עבודתו של גבריאל. גבריאל מספר לו על חברת הפרסום, ועל המשרדים החדשים. השר התפעל כביכול לא שמע מכך מעולם, “פשש.. לא ידעתי שיש לי שכן פרסומאי…”.
ולפתע, השר כאילו נזכר בדבר מה, “אני נזכר שלפני שיצאתי דיבר איתי מנכ”ל המשרד שבראשותי על תקציב הפרסום של המשרד, אין לו חשק להמשיך עם חברות הפרסום הותיקות, הוא מעוניין להעביר אותו לכוח צעיר.. תגיד לי גבריאל, יש לך אפשרות להתמודד עם פרוייקט גדול ברמה כזאת…”.
נשימתו של גבריאל נעתקה, הוא לא הצליח להוציא הגה מפיו. השר לא הבין את שתיקתו, וניסה לעודד אותו, “גבריאל, זה תקציב של מליונים, כדאי לך, התקציב הזה מזניק אותך לשורה הראשונה של עולם הפרסום…”.
*
היה היו ימים רחוקים, ימים נפלאים ומתוקים, השכינה הקדושה שרתה בתוכנו, ‘והתהלכתי בתוככם’, היינו כולנו קרובים אל השר, אל מלך מלכי המלכים.
כמובן, כל אחד יודע, שעליו להתקדם בעבודת ה’ בכוחות עצמו, להעלות ולהתגבר, להקים בתוך עצמו משרדים חדשים/ממלכה של תורה. אבל בשביל להתעלות להיות צדיק אמיתי, תלמיד חכם אמיתי, הוא מוכרח סיעתא דשמיא, ‘ובלעדי עוזך ועזרתך אין עזרה וישועה’…
ובימים הרחוקים והטובים, היה יהודי עולה לרגל אל בית ה’, מבקש להתעלות ולהתרומם. והמלך הגדול היה שומע את דבריו, ונותן לו את כל משאלותיו. הרי כל משאלותיו הם אך ורק להיות דבוק במלך, ולקיים את מצוותיו…
חלפו השנים הטובות, הבית הגדול נחרב, והעם גלה מעל אדמתו אל חוץ לארץ בין הגויים. איננו יכול עוד להתקרב לה’ וגם לא לבקש את קרבתו.
חלפו עוד אלפי שנים וחלקו של העם חזר לאדמתו, אך קדושת הארץ כבר לא מפעמת בלבבות, וכל עוד שהבית במרכז הארץ לא ייבנה, נמשיך להיות רחוקים מהמלך הגדול. שואלים ומבקשים בכאב ובצער:
“איך נשיר את שיר ה’ על אדמת נכר, איך נוכל להתקרב אל המלך הגדול כשאנחנו בארץ רחוקה כל כך, אין לנו איתו שום שיג ושיח…”.
*
רבי נחמן מברסלב כובש את ארץ ישראל במסעו הגדול במסירות נפש, ומיד לאחר מכן הוא חוזר לחו”ל – – –
תלמידו רבי נתן מאריך להסביר שכוחם של הצדיקים הוא לגלות את אור הארץ הקדושה בתוך חוץ לארץ, ולהאיר לכל אחד ואחד שדוקא בתוך הגלות הקשה אתה יכול לגלות את ה’, בתוכך.
ודוקא כשאדם נמצא בגלות, הרחק מעירו ומביתו הרוחני, הוא יכול יותר להתקרב אל המלך ולשוחח איתו בקרבת אלוקים לי טוב…