שאלה
[divider height="30" style="default" line="default" themecolor="1"]לכבוד הרב, יש לי ילד בן 11 שיש לו בעיה של 'שקרים', לפעמים מתוך פחד של עונש, אבל לפעמים אפילו סתם בשביל לעשות רושם וענין, עקב זה יש לו התמודדות לא קלה מול החברה וגם בבית הוא הרבה מאד מסתבך, נשמח לקבל תשובה בהקדם.
תשובה
[divider height="30" style="default" line="default" themecolor="1"]כשאנו נפגשים בשקר, יש להגיב בחומרא על ידי ענישה, ובזאת אנו גם מדגישים שהמשקר, מפסיד. ומנגד כשניפגש באמת, אפילו נוותר על העונש המגיע לו, ועל ידי זה יופנם שהדובר אמת, מרוויח.
בשולי הדברים:
כמובן, שאין בתגובות האמורות משום חינוך, אלא רק גבולות והשלמת החינוך. החינוך להימנע מן השקר ולדבוק באמת תעשה על ידי שיחות וסיפורים בזמנים כלליים, שבהן נדגיש את מעלת האמת מחד, וגנות השקר מאידך, על פי מדרשי חז"ל, וכן שסוף השקר להתגלות, והדובר אמת מרוויח.
האמת היא מטרת בריאת האדם 'אמת מארץ תצמח, והאי עלמא-עלמא דשיקרא, מול תכלית עלמא דקשוט [עולם האמת].
ולמעשה היסוד לחינוך הוא הקניית האמת, ובלתה, איננו יודעים מעשה ילדינו בסתר, שלא בנוכחותנו. משום כך, חובה עלינו לחזק ולהקנות מידת אמת לילדינו באופן כללי, ושלא בשעת מעשה [שלא יעשה], וזאת על ידי אמונה שהקב"ה רואה הכל אף במסתרים בבחינת 'עיני ה' אלוקיך בה'.
לשיתוף המאמר:
[addtoany]